Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Friday, December 20, 2013

Jalan2 penang (last part)

Sambung story...sebenarnya kitorang planning 2 hari je dok Penang..Sabtu pegi..Isnin balik..tapi Isnin tu Angah ambik EL nak bawak round satu pulau pulak..eheh..tak jadi le balik Parit Buntar lagi..awal pagi dah keluar pi Tesco..


untuk keliling satu Penang ni ambik masa tak sampai 2 jam..tapi jalan dia memang adventure...ibu pun tak ingat nama tempat dia tapi kitorang memang pusing habis..Bayan Lepas..Balik Pulau..lalu depan Queens Bay Mall pastu terus naik jambatan untuk ke Butterworth..tengah jalan tu ada tempat untuk stop..macam look out point..so kitorang stop la situ dulu ..tinjau2 mana yg patut eheh

belakang tu kira boleh nampak laut dan sebahagian Penang



budak debok ngantok huhu!!
sampai Butterworth kitorang pi umah kawan Angah..
lupa lak kat mana tapi belah Bagan Ajam sana la..


pekena laksa sambil rehat2...
then masa balik yg syok pun..
naik feri!!


muka excited Amin haha!!


memang dorang tak penah naik feri..
tu yg nak bawak sgt mai Penang ni..
Amin la paling excited..
"ibu..kita naik kapal besar yer.."
yer...namanya feri !!




budak debok ibu ni memang tak ingat apa la datang Penang time baby..
tahu tido jer hahah!!
kitorang naik feri ni dah dekat pukul 4.30pm..
memang peak time..org nak balik keja..
so bila kitorang nak keluar feri tu nampakla ramai orang  / kereta beratur nak keluar pulau..
jammed la jugak dari jeti ni nak ke Tanjong Tokong ..
malamnya..dapatla jugak ayah merasa makan pasembor kat Padang Kota..
sbb bukan malam minggu..so takle padat sangat manusia kan..
adala tempat untuk parking..tu pun jenoh check dulu parking takut kena compaun ..

Iman tido jer sepanjang kitorang makan kat sini..
pasembor ayah!!
ibu tak berapa minat sangat pasembor ni..
bolehla takat rasa seketul dua..




lama jugakla kitorang melepak kat tepi pantai ni..sebab parking pun dalam 2jam..
puas hati le kanak2 ni dapat main tembak2 bubbles ...
balik tu terus pengsan eheh
esok nya baru kitorang keluar pulau..
alhamdulillah pagi2 tu baru ujan..
kira nya puas hati la dapat bercuti ujung2 tahun ni..
setahun sekali jer tu pun dah cukup..
last year kan kitorang pegi Melaka 
harap2..tahun depan dapatla jenjalan lagi..
tunggu Iman pandai jalan dulu..
penat wei bawak baby ni huhu..
S E K I A N
Thursday, December 19, 2013

Jalan2 Penang (part 2)

Hari ke2 kat Penang memang plan nak naik Bukit Bendera..ibu pun seumur hidup tak penah naik lagi eheh..tu yg excited tu!! memandangkan hari tu Ahad..memang akan penuh orang..kitorang belum pukul 8am dah terpacak kat sana...breakfast pun tak sempat!!

time ni memang tak ramai orang..parking pun senang!! train naik keatas adalah seaawal pukul 6.30am..ye la..ada pekerja yg kena masuk kerja awal kan..masa tunggu train sampai tu..si Iman dah mengamuk huhu!! Sepatutnya timing tido dia..jenoh la ibu usung sana sini..padahal dah tahu dah..dia nak 'nenen' jer..

dapat 'candu' terus lena ehehe
Aina ngan Amin memang excited la bila train tu stop2 kat tengah jalan kan...mula2 ayah tak nak naik ni sbb dia kata baru2 ni ada kes train rosak half way naik bukit eheh!! Alhamdulillah..kami selamat sampai atas bukit :)
 

penat jugakla nak berjalan sambil mendaki eheh..tambah2 plak dukung si debok Iman...kitorang breakfast kat sini..tapi dinasihatkan..kalau nak naik Bukit Bendera ni better bawakla bekalan sendiri..cekik darah wooo harga makanan kat sini!!ayah kata..popia 3 ketul dah RM3.30...padahal kalau beli kat bawah seketul RM0.40 jer huhu!! tapi takpela..lapar punya pasal..dah breakfast baru la boleh round2 kan..

takde la apa sangat kat sini..kalau tak larat jalan boleh sewa keta yg takde dinding tu..dorang charge RM30 per family..so boleh bawak jenjalan around 4KM melawat tempat2 kat sini..


haa...kat sini ada pameran dinosour..kenala bayar kalau nak masuk..macam rumah hantu la lebih kurang..tapi..tapi...Si Amin nampak jer dinosour ni terusla meraung..alahaaai..penakut sangat anak teruna sorang nih!! dengan Aina pun menangis sekali...bukannya apa..sound suara dinosour ni boleh dengar sepanjang kitorang kat area ni..memang menakutkan kanak2 ni la!! aduyaai...


sempatla masuk Bird Park
naik atas bukit ni memang sejuk..cantik la pemandangan dia...dalam pukul 10.30am lebih..kitorang dah beratur untuk train turun ke bawah..

K A M I ber 5 :)


the best part is...bila dapat naik train dan duduk depan sekali...
tengok..bukan main suka lagi Aina & Amin...


budak debok ni..sibuk nak 'nenen' sambil tido!! hahah
aktiviti lepas tu..pegi umah kawan Angah..
dalam sejam jugak kitorang kat situ..
pastu plan pegi town nak lunch dan cari asam jeruk..
tak complete lak datang Penang kalau tak beli asam jeruk kan..

habis syok la ayah belikan sun glasses!!


Angah bawak kitorang makan kat Nasi Kandar Line Clear..
famous katanya tempat ni..On aje!!

muka kelaparan haha!!

ni pulak muka mengantok + keletihan..
Si Iman boleh tido ..cuaca punya la panas..
ngantok sangat la tu!!


malam punya aktiviti ialah makan ikan bakar kat Telok Tempoyak..
best kan kalau dok tepi pantai macam ni..
ni area umah kawan Angah..betul2 tepi pantai ni..
siap boleh mancing ikan kat jeti belakang tu...


tempat ni famous la kat sini..tengok bilangan orang yg datang pun boleh tahan..kebanyakkan nya dorang call kot dan order dulu..sbb nampak ada meja yg reserved..macam kitorang ni malangut la jugak nak tunggu ikan bakor..huhu!! air sejug dah nak habis baru makanan sampai..tapi memang sedap sehingga menjilat jari...
mana tak sedapnya..ibu makan tak payah pegang Iman sbb Iman kena tinggal kat umah kawan Angah eheh
can enjoy my meal.. yes!!

part 3 to be continue yer eheh

Wednesday, December 18, 2013

Jalan2 Penang (part 1)

OK..dah seminggu berlalu since balik bercuti dari Penang (11hb Dec)..alhamdulillah cuaca pun sangat cerah time 3 hari kitorang kat sana..time nak keluar dari pulau jer hujan..jomla kita share citer yer  :)

lepas ayah solat Jumaat baru kitorang gerak balik ke Parit Buntar..jadi nyer lebih kurang 6pm baru sampai ke kampung halaman tercinta eheh..

air parit dah kering sbb salurkan ke sawah padi :)
pagi sabtu baru kitorang bertolak ke Penang..dekat jer sebenarnya dari Parit Buntar ni..dah nama pun sempadan Perak Penang...tak sampai sejam kitorang dah atas jambatan Pulau Pinang..memang selalunya time pegi lalu ikut jambatan..balik kang baru naik feri..
Rumah Angah Aina ni (my kakak ipar la) kat Tanjong Tokong...so aktiviti pertama kitorang buat ialah mandi laut..best lagi kalau dapat lepak2 / golek2 tepi pantai yg tenang & nyaman...

haha..siap boleh parking kat tepi pantai lagi !!
selalu orang datang Penang mandi kat Batu Feringgi kan..tapi kitorang cukupla sekadar mandi kat Tanjung Bungah jer..special ni..lalu celah2 umah orang jer..boleh parking betul2 tepi pantai..orang pun tak ramai..tenang sikit nak bermandi-manda..
my favorite pics!!!!
debok!!

Si Iman lagi syok golek2 atas tilam...ibu memang tak kan mandi la..huhu..rasanya ada kot 10 tahun tak penah masuk laut mandi..eheh main celup2 kaki tu bolehla...

Peace Yo!!


balik dari mandi laut tu..lepas asar kitorang jenjalan ke taman pulak..






ni kira dah petang sangat ni..cenggini la kalau bawak baby 4 bulan..
jenoh nak berkelek bagai huhu!!
malam planning nak makan kat Padang Kota..
round 2,3 kali nak cari parking pun tak jumpa..
yg Aina ngan Amin dah pengsan dalam keta..
Si Aina asyik bunyi.."nak makan McD..!!"
kesian sungguh!!
lastnya stop tapau char kuey teow tepi jalan jer..
balik makan kat umah..
ehehe..
Jalan2 Penang (part 2) to be continue yer..

Thursday, December 5, 2013

Iman 4 bulan

eh..dah masuk bulan December kan..kejap jer..Iman pun dah 4 bulan hari ni..pagi tadi pegi klinik check up...tapi kali ni just check up jer..takde cucuk..5 bulan nanti baru cucuk lagi..

budak perempuan 4 bulan eheh
semangat si Iman ni ..berat dah 6.3kg hohoo!! memang terasa berat kalou dukung dia..nasib baik dia tak demam..sebab last week Iman demam gak tapi sehari 2 je..makan ubat pastu baik..
Amin pun demam gak hari tu..pun cepat baik..lega jugak ibu..cuti2 sekolah ni macam tu la..Aina asyik ngadu jer.."kiter tak nak duduk ngan nenek..asyik2 dok dgn nenek jer..nak ikut ibu pegi opis.." ibu cakap kat dia..opis ibu ada BOSS.."hari2 ke boss ibu ada kat opis?" eheh..kesian Kakak...rasanya dia dah jemu kot dok situ..yela..nak main apa pun tak boleh kot..paling kurang dapat tengok tv je la..pastu ngadap muka Amin hari2..balik je umah..main sekejap jer..pastu mula la nak gaduh..selalu pegi sekolah seharian..balik 5.30pm baru jumpa adik2 kan..ni dah hari2 jumpa..tu yg jemu agaknya eheh sampai Aina tanya.." bila kita nak 6 tahun? ibu kata kalau kita 6 tahun masuk sekolah PASTI lagi kan.."




last week ibu belikan wall sticker..sajer nak bagi kanak2 ni syok sikit..tampal2 kat bilik..





start esok 6hb ..ibu akan bercuti panjang sampai 11hb Dec..clearkan cuti yg nak luput tu..eheh biasala bila tahun yg ibu bersalin dan kena pulak time raya..memang tahun tu ibu akan ada extra cuti...yela..cuti raya dah tak payah ambik..save cuti!! tu la yg best nya kalau bersalin time bulan Ramadhan & Syawal..jadiknyer..bolehla bercuti2 Malaysia..kali ni ayah ajak pegi Penang..rumah Angah..lama jugak kitorang tak pegi Penang..rasanya Amin pun blom penah sampai...time Aina kecik2 jer penah pegi 2x kot..last year memang plan nak pegi..tapi last minute cancell sbb ibu sibuk nak pindah opis..tapi esok balik Parit Buntaq dulu la..

balik ni kena kemas baju..harus la bawak extra baju memandangkan sekarang ni musin hujan huhu!! entah brapa beg la ni ...OK la..ibu upload gambar Iman lagi...babai!!